Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (2024)

Ik werkte vroeger met een collega aan de andere kust, dus haar dag begon drie uur eerder dan die van mij. En dus was het vrij typisch om 's ochtends als eerste mijn voicemail te checken en een boze stem te horen: "Lea, met Petra. Bel me zodra je binnen bent.' Alleen al het luisteren naar haar berichten was vermoeiend, en de telefoontjes terug waren even uitputtend. Geen leuke manier om de dag te beginnen.

Wat is de beste baan voor jou?

Gebruik The Muse om een ​​baan te vinden bij een bedrijf met een cultuur waar je van houdt. Kies het carrièrepad dat bij je past:

Hoeveel jaar ervaring heb je?

0 - 1 jaar

Welke bedrijfsvoordelen zijn voor u het belangrijkst?

Ziektekostenverzekering

Je baanmatches berekenen...

Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (1)Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (2)Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (3)Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (4)

In mijn hele carrière was zij de meestmoeilijke persoon met wie ik ooit heb gewerkt. Zie je, Petra was ongelooflijk negatief. Elk gesprek was vol drama: ze dwaalde maar door over een aantal problemen die ze bijvoorbeeld had met een partnerbedrijf en vertelde me dan dat ik ze maar beter kon oplossen. Uiteindelijk moest ik niet alleenbrandjes blussen met de partner, maar ik moest ook gevechten leveren in mijn eigen team om iets voor elkaar te krijgen. (Het is komisch om op te merken dat ik beter was dan Petra - en dat zij bijna alle problemen had veroorzaakt!)

Nu weet ik zeker dat er een diepe en gewichtige wetenschappelijke reden is waarom negatieve mensen zulke energievreters zijn. Maar alles wat ik weet is, ze zijn gewoon. En als je omringd bent door hen, is dat zeker een uitdaging, zowel als manager als als collega. Dat gezegd hebbende, je hebt geen controle over andere mensen; het enige dat u kunt controleren, is de manier waarop u ervoor kiest om erop te reageren. Met dat in gedachten beschouw ik negativiteit op de werkplek graag als een kans om dat te doenaanscherpen van zelfverdediging, assertiviteit en grensvaardigheden. (Petra heeft me zeker geleerd hoe dat moet!)

Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten negatieve persoonlijkheden op de werkplek die ik ben tegengekomen, en enkele ideeën om er effectief mee om te gaan.

1. De slechte nieuwsberen

Net als Petra genieten deze mensen van het negatieve. Ze kunnen niet wachten om je te vertellen dat de leverancier een fout heeft gemaakt, de leidinggevende is afgevinkt en dat iemand zijn hoofd gaat rollen. Maar hoezeer ze ook gedijen bij het delen van deze negativiteit, het is ongelooflijk uitputtend voor jou. (Met een goede reden: uit onderzoek blijkt dat negativiteit op de werkvloercreëert een giftige omgevingdat een negatieve invloed heeft op uw mentale, emotionele en fysieke welzijn.)

Oplossing

Pak het echte probleem aan - als dat er al is - en loop dan weg. Ik werd hier een meester in toen ik gedwongen werd te luisteren naar Petra's barensweeën. Als er iets was dat ik kon doen om de situatie te helpen, deed ik het (zoals het opzuigen en de klant bellen die ze had afgevinkt. Ik werkte ook aanmijn eigen stressniveau beheersendoor gewoon rustig te luisteren of verhelderende vragen te stellen totdat ik het gesprek kon beëindigen).

Maar meestal waren haar verhalen niet-productieve ontluchtingssessies die zeker niet veel van mijn tijd verdienden. Om het gesprek gracieus (en snel) te beëindigen, probeer je snelle ontsnappingszinnen te gebruiken, zoals 'Ik heb een telefoontje waar ik op moet springen ," of "Ik moet me voorbereiden op de vergaderingdeze middag."

2. De roddelaars

In een zakelijke omgeving kan het soms lijkenalsof de geruchten nooit stoppen. Iemand heeft gehoord dat er ontslagen gaan vallen, er is een nieuwe manager aangenomen, de helft van de afdeling wordt ontslagen of niemand krijgt loonsverhoging. Onderbouwd of niet, deze geruchten worden keer op keer herhaald, meestal door dezelfde mensen, die er gewoon van houden om het worstcasescenario op te roepen van wat er aan de hand is.

Oplossing

Roddelverkopers hebben vaak weinig oog voor feiten. Dus als ik iets schandaligs of twijfelachtigs hoor, dring ik aan op echte antwoorden. “Oh, wauw, dat klinkt behoorlijk extreem. Is dat een feit? Of heb je dat van iemand gehoord?” Je zult snel de verwachting wekken dat je je niet zult bezighouden met frivool gebabbel dat niet op feiten is gebaseerd. Op hun beurt zullen roddels je waarschijnlijk uit de buurt houden, omdat het vragen naar feiten er voor hen al het plezier uit haalt.

Een andere strategie is hulpeloosheid uiten. Wanneer een collega het roddelgaren begint te spinnen ("Ik hoorde dat de baas weet dat Sam op zoek is naar een nieuwe baan - wat denk je dat hij gaat doen?"), Haal dan zijn schouders op en zeg: "Ik kan je daar niet mee helpen . Sorry." Als de roddelaar aandringt, wees dan niet bang om uw persoonlijke grenzen aan te geven: "Eigenlijk houd ik er niet van om over kantoorpolitiek te praten; het zijn niet echt mijn zaken. Excuseer jezelf dan voor het gesprek.

3. De Drama Queens (of Koningen)

Deze schijnwerpers hebben een grote behoefte aan aandacht en ze verbruiken vaak de tijd en energie van hun collega's door de dramatiek die ze gebruiken op zoek naar de schijnwerpers.

U kent het type: dit is de persoon wienswerkdruk is groter daniedereenanders, wie heeft deslechtstgriepsymptomen tijdens het koude seizoen, en wiens klanten demeestvervelend. Ze gedijen op chaos en zullen elk verhaal dat je hebt op een rijtje zetten. 'Denk je dat dat een slechte klant was? Vorige week moest ik twee uur rijden naar het huis van een klant om hem werkmonsters te brengen!”

Natuurlijk, nuchter zou je de situatie waarschijnlijk ter harte nemen en de ontwrichting van je af laten rollen, maar de dramaqueen gelooft dat hij of zij de enige is die ooit zo'n gebeurtenis meemaakt, en het iseen woedende tirade waardig.

Oplossing

Een manier om dit in de kiem te smoren, is door te weigeren te bijten wanneer het drama begint te rollen. Zie je, aangezien drama-koninginnen in het middelpunt van de belangstelling willen staan, hoe meer je reageert op hun drama ("Oh mijn god, is dat echt met jou gebeurd?"), Hoe meer je het beest voedt. Negeer in plaats daarvan gewoon de tirades en ga door met uw zaken. Uw bericht - "Ik ben niet geïnteresseerd" - zal uiteindelijk worden ontvangen.

Ook,wees niet bang om eerlijke feedback te geven. Geef aan dat u de zorgen van uw collega begrijpt, maar dat er waarschijnlijk een betere manier voor hem of haar is om ermee om te gaan. Bijvoorbeeld: "Jackson, ik weet dat je een grote werkdruk hebt, maar als je je overweldigd en overwerkt voelt, moet je waarschijnlijkpraat met je leidinggevende.” En als je het zegt, zorg er dan voor dat je kalm blijft en rationeel handelt, zodat je niets toevoegt aan het drama.

4. De kleine kippen

Net als het kinderverhaal, valt bij deze mensen de lucht altijd naar beneden. Als je goed nieuws met ze deelt (“We hebben het account!”), zullen ze reagerenmet een pessimistische reactiedie je waarschijnlijk niet had verwacht (of wilde): “Oh, ik heb gehoord dat die cliënt echt lastig is. Ze zullen zoveel tijd kosten dat we nooit geld zullen verdienen.

Oplossing

In deze situatie is het het beste om de situatie frontaal onder ogen te ziengeef uw collega feedback. Leg voorzichtig uit hoe zijn of haar gedrag de rest van het team beïnvloedt: “Pat, als je met dat soort aankondigingen op iemands goede nieuws regent, vinden de nieuwe teamgenoten het een beetje schokkend. Vind je het erg om het een beetje af te zwakken?

Ik heb gemerkt dat de meeste kippen niet beseffen hoe negatief ze zijn en hoe dit de mensen om hen heen beïnvloedt. Door er voorzichtig op te wijzen, kun je ze helpen de correctie aan te brengen en hun teamgenoten te steunen.

5. De slachtoffers

Slachtoffers geven anderen de schuld van hun omstandigheden. Heb je ooit iemand horen zeggen dat de baas erop uit was om hem of haar te pakken te krijgen? Slachtoffer. Hoe zit het met de persoon diegaf de schuld aan een gemiste deadlineop de jongens van de boekhouding die "het rapport niet op tijd bij mij hebben gekregen?" Slachtoffer.

Medewerkers met een slachtoffersyndroomvoortdurend klagen over al het slechte dat in hun leven gebeurt. Wat erger is, ze geloven niet dat ze enige zeggenschap of controle over de situatie hebben, dus in hun ogen wordt alles gedaannaarhen. Ze vermoeden vaak dat er een enorme universele samenzwering is die stevig geworteld is in hun succes. En ze praten er graag over.

Oplossing

Het kan moeilijk zijn om iemand te vertellen dat hij of zij altijd negatief is, dus probeer hem of haar wat te vertellenJijecht nodig: meer positieve betrokkenheid in je dag. Probeer: 'Ik heb gemerkt dat wanneer we chatten, het gesprek de neiging heeft zich op het negatieve te concentreren. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik werk beter als ik omringd ben door positiviteit. Waarom vertel je me niet iets dat goed met je gaat?

U kunt ook vragen wat ze hadden kunnen doen om de situatie te vermijden, een strategie die goed werkt bij uw medewerkers. Bijvoorbeeld: “Dat is jammer.Wat had je anders kunnen doenom er zeker van te zijn dat het boekhoudkundig rapport op tijd in uw handen was?”

De volgende keer dat je voelt dat je wordt meegezogen in een negatieve draaikolk op de werkplek, laat het dan niet leeglopen - probeer een van deze technieken om ermee om te gaan en breng wat positiviteit terug in je kantoor.

Hoe om te gaan met de 5 meest negatieve soorten collega's (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5763

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.