9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (2024)

Je zou denken dat als je eenmaal bent afgestudeerd aan de middelbare school en universiteit, alle belachelijkheid zoals pesten, roddelen en een heleboel andere onvolwassen sh*t zou verdwijnen.

Als je eenmaal een baan hebt gevonden, zul je je realiseren dat dit niet waar is.

Giftige mensen op de middelbare school en universiteit zullen uiteindelijk ook een baan krijgen, net als jij.

En als je de pech hebt, kunnen je directe collega's zich zelfs op dezelfde manier gedragen als de giftige mensen uit je verleden. Maar het is niet het einde van de wereld.

Hier leest u hoe u omgaat met verschillende soorten giftige collega's, of u nu op kantoor bent of vanuit huis werkt.

1. De gier.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (1)

Je bent druk aan het knallen, probeert een groot project gedaan te krijgen. De finish is in zicht, maar je hebt geen mentale en fysieke energie meer om de laatste horde te nemen.

Maar dan biedt een 'aardige' collega wat hulp, zodat je kunt ontspannen na zo verdomd hard werken. Je wordt gesust in een vals gevoel van veiligheid als die collega het project voltooit. Maar zonder dat jij het wist, hebben ze het ingediend bij je baas. Ondanks je harde inspanningen, krijgt de collega de eer voor al het werk. Als een gier duiken ze op het laatste moment binnen en nemen de prijs in ontvangst.

Oplossing:Laat je baas of supervisor weten dat je ook een sleutelrol hebt gespeeld in het project. Ondersteun het met een uitleg van de specifieke dingen die u hebt bijgedragen. En om toekomstige gierduiken te voorkomen, check je in bij iemand die je helpt bij projecten en houd je bij wat ze hebben gedaan (of niet hebben gedaan).

2. De roddelkoning en/of -koningin.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (2)

Het is alsof je de middelbare school nooit hebt verlaten. In feite is de werkplek de plek waar roddels het meest gedijen. Het is gevuld met een heleboel mensen die elkaar vaag of goed kennen, en er zullen ongetwijfeld geruchten rondvliegen.

Maar als iemand ooit tegen jou roddelt over een andere collega, is de kans groot dat ze ook tegen anderen over jou hebben geroddeld. Natuurlijk, het is prima om een ​​collega in vertrouwen te nemen over iets of iemand waar je niet blij mee bent. Maar het is anders wanneer de aard van deze gesprekken op een meer sensationele manier wordt. Iets als 'Hé, wist je dat Alex een soa heeft?!'

Het kan mentaal uitputtend zijn om ongegronde (en mogelijk onware) kennis over andere mensen te moeten dragen.

Oplossing:Wanneer die roddelkoning of -koningin je benadert en begint te keffen over een andere collega, vertel ze dan respectvol dat wat ze zeggen niet aardig is. Als je niet zo confronterend bent, doe dan gewoon alsof je het druk hebt en er geen tijd voor hebt.

3. De micromanager.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (3)

Ik weet zeker dat je genoeg ervaring hebt gehad met een micromanaging baas of supervisor. Het is alsof ze willen dat je je werk doet, maar je het helemaal niet laten doen.

Het is tenslotte letterlijk JOUW job. Je wordt ervoor betaald. Maar het kan worden belemmerd als een overdreven gehechte baas of supervisor de hele weg bij je is en je vertelt hoe je bepaalde dingen moet doen die je al kent. Het kan nog erger worden als u deadlines moet halen.

Dit kan er ook voor zorgen dat je je baas kwalijk neemt, maar weet gewoon dat ze waarschijnlijk willen dat dingen de eerste keer goed worden gedaan, hoewel ze misschien betere manieren moeten vinden om daarmee om te gaan.

Oplossing:Wees transparant naar je baas. Neem contact met hen op en geef regelmatig updates over het werk dat u die dag doet. Ze hoeven tenminste niet te raden wat je van plan bent. En dit kan hen zelfs zo irriteren dat ze er niet meer aan denken om u te vertellen wat u moet doen. Win-win, toch?

4. De telepaat verwacht dat je zijn gedachten leest.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (4)

Teamwerk zorgt ervoor dat de droom werkt, zoals ze zeggen. Maar een belangrijk onderdeel om niet gek te worden op het werk, is het bevorderen van goede communicatie met de mensen om je heen. Als u echter iets gedaan moet krijgen, of als iemand anders u nodig heeft om iets gedaan te krijgen, zult u hoogstwaarschijnlijk iemand tegenkomen die niet alle informatie doorgeeft die nodig is om uw werk te doen.

In plaats daarvan verwachten ze dat je tussen de regels door leest, of beter gezegd, leesthunverstand. Dit kan een destructieve gewoonte zijn, niet alleen voor de mensen die om hen heen werken (u), maar ook voor henzelf.

Oplossing:Als de telepaat je een uitleg geeft die relevant is voor je werk, vraag hem dan of hij meer informatie heeft. Onderzoek ze tot je tevreden bent met wat je hebt. Natuurlijk kom je misschien irritant over, maar aan het eind van de dag moet je rekeningen betalen. En je kunt het je niet veroorloven om belangrijke details over het hoofd te zien vanwege iemand anders.

5. De luie klootzak.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (5)

Ah, elk kantoor of elke werkplek heeft een behoorlijk aantal luie mensen. Of ze ooit goede werknemers waren en zelfgenoegzaam werden met al hun prestaties, of ze waren vanaf het begin gewoon lui, deze individuen zijn mensen met wie je niet eens de moeite moet nemen.

Ze leveren geen echte bijdrage aan de werkplek, behalve dat ze hier en daar wat ondergeschikte taken uitvoeren. Zij zijn ook degenen die klagen over 'al het werk' dat ze hebben.

Oplossing:Praat met die luie collega. Vraag hen of ze problemen ondervinden. Waarschijnlijker wel dan niet, zijn ze misschien te afgeleid door aan andere dingen te denken, waardoor ze hun focus op het werk lijken te verliezen. Dit kan ze makenlijkenlui.

Of u kunt het aankaarten bij uw baas of supervisor. Tuurlijk, 'snitches krijgen hechtingen', maar als je werk wordt belemmerd door iemand die nergens om lijkt te geven, waarom zouden ze er dan om geven dat je het aan de baas vertelt?

6. De ruggenprik.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (6)

Pas op voor deze. Ze lijken misschien allemaal aardig, bruisend en vriendelijk voor je. Maar diep in de afgrond van hun duistere hart willen ze je gewoon laten falen. Deze mensen hebben een ernstig geval van leedvermaak, waarbij ze zich verheugen over de ondergang van anderen.

Ze kunnen daadwerkelijk echte, tastbare hulp bieden wanneer je die nodig hebt. Maar voor hen is het als een schuld. Een schuld waar ze je niet over willen vertellen. In plaats daarvan nemen ze het op zich om ervoor te zorgen dat u ze terugbetaalt, op hun eigen manier natuurlijk.

Natuurlijk, niet iedereen die aardig tegen je is, wil je vermoorden. Maar je moet uitkijken voor degenen die er veel baat bij hebben om aardig tegen je te zijn.

Oplossing:Laat nooit uw hoede vallen. Het is geweldig als een collega je hulp aanbiedt, zelfs als je er nooit om hebt gevraagd. Maar wees moe van mensen met wie je niet echt praat; die opeens aardig tegen je gaan doen. Ze kunnen je uiteindelijk gewoon als pion gebruiken. Kortom, een gezonde dosis scepsis op de werkvloer kan geen kwaad.

7. De schoenlikker met bruine neus.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (7)

We moeten allemaal zo nu en dan elkaar kussen om in de gunst te komen bij onze superieuren. Maar zoals alles in het leven, moet er gematigdheid zijn. Er zijn echter sommige mensen die er hun levensdoel van maken om voor elke levende, ademende minuut van hun dag elke superieur op te zuigen.

Dit heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op u, maar het kan buitengewoon vervelend zijn. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat chronische bruinneuzen worden gezien als nep, onoprecht en bereid zijn om iedereen voor de gek te houden, zolang ze maar als engelen worden gezien in de ogen van hun superieuren.

Oplossing:Let gewoon niet op ze. Zolang ze je carrièrepad niet beïnvloeden, zullen bruinneuzen doorgaan met bruinneuzen totdat er niets meer over is. Als je merkt dat iemand je bruinneukt, koester je er dan gewoon in. Je bent ze niets verschuldigd, dus geniet gewoon van de show.

8. De onaangenaam irritante flirt.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (8)

Deze kan behoorlijk gevaarlijk zijn als hij aan zijn lot wordt overgelaten. Wat zou kunnen beginnen als informeel flirten, kan uitmonden in seksuele intimidatie. Wanneer iemand ongerechtvaardigde avances maakt, kan het de werkplek, of het nu IRL of online is, een vreselijke plek maken om te zijn.

Zelfs als ze je op sommige plaatsen koosnaampjes noemenzoals Maleisië, dat telt al als seksuele intimidatie. Alleen al de aanblik ervan doet je sidderen van angst, intens ongemak, of beide.

Oplossing:Breng het ter sprake bij je baas en hoger management. Dien een formele klacht in en vraag om actie. Je hoeft de agressieve flirt niet te vertellen dat hij moet stoppen, want ze zouden beter moeten weten. Doe in het ergste geval, d.w.z. niemand komt in actie, aangifte bij de politie.

9. De passief-agressieve schuldgevoelensmachine.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (9)

Het is het einde van de werkdag en je hebt al je werk afgemaakt. Je hebt misschien zelfs wat extra werk gedaan omdat je zo verdomd hard werkt. Je pakt je spullen in en maakt je klaar om het kantoor te verlaten of uit te loggen bij Slack. Maar dan maakt een collega een hatelijke opmerking dat je 'vroeg' klaar bent, of eerder klaar bent dan iemand anders.

Ze zeggen het op de meest passief-agressieve manier dat je je schuldig voelt omdat je niet eens iets verkeerd hebt gedaan, ook al voelt het alsof je een doodzonde hebt begaan.

Oplossing:Laat het weten, hetzij persoonlijk of via uw werkchat, dat u al uw werk hebt voltooid. Als je een goede verstandhouding hebt met je baas of leidinggevende, kun je dit het beste direct laten weten. Op deze manier ben je 'immuun' voor kritiek, mocht een klootzak je acties proberen te ondermijnen.

Welke andere soorten giftige collega's bent u tegengekomen op de werkplek?

Volg Mashable SEA opFacebook,Twitteren,Instagram, EnYouTube.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (10)

Omslagafbeelding afkomstig vanPexelsEnGaijin Pot. Collage van Danial Martinus / Mashable Zuidoost-Azië.

9 soorten giftige collega's waar je voor moet oppassen en hoe je ermee om kunt gaan (2024)

FAQs

Wat voor soort collega's zijn er? ›

9 soorten collega's die iedereen herkent
  1. De zeurkous. Of het nu gaat om iets persoonlijks of iets op professioneel vlak, zeurkousen zullen al-tijd iets vinden om over te klagen. ...
  2. Het 'ik-praat-altijd-over-mijn-kinderen'-type. ...
  3. De grapjas. ...
  4. Het alleswetende orakel. ...
  5. De stille held. ...
  6. De flirt. ...
  7. De hypochonder. ...
  8. De chatbox.

Wat is een giftige collega? ›

Giftige collega's op de werkvloer

Mensen onderbreken, negatief zijn of geluidsoverlast”, volgens West zuigen dat soort zaken mensen leeg op de werkvloer. Ze vertelt dat je jezelf moet leren beschermen tegen dit soort energie-zuigende situaties.

Hoe om te gaan met lastige collega's? ›

Vervelende collega? 9 tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan!
  1. Blijf kalm. Laat je niet gek maken. ...
  2. Begrijp de onderliggende reden. ...
  3. Vraag je omgeving naar hun perspectief. ...
  4. Laat je collega weten waarom je iets doet. ...
  5. Bouw een 'relatie' op. ...
  6. Behandel je collega met respect. ...
  7. Focus op de oplossing. ...
  8. Negeren.
Mar 1, 2023

Wat zijn goede collega's? ›

Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig. Eigenschappen die veel minder vaak worden genoemd zijn: slim, zelfverzekerd en bescheiden. In de huidige samenwerking met collega's kunnen nog wel wat dingen verbeterd worden.

Hoe belangrijk zijn leuke collega's? ›

Je bent gemotiveerder met leuke collega's

In een team waar je je thuisvoelt, weet je dat je sámen naar een doel toewerkt. Dat vergroot je motivatie en je betrokkenheid bij je organisatie. En dat werkt echt veel fijner dan wanneer je werk voelt als een moetje.

Wat zijn kenmerken van een goed team? ›

Goed functionerende teams: 10 kenmerken
  1. Doel. Resultaat boeken kan alleen als het team een helder – objectief en expliciet omschreven – doel heeft waar alle teamleden zich medeverantwoordelijk voor voelen. ...
  2. Omvang. ...
  3. Kennis en kunde. ...
  4. Leiderschap. ...
  5. Rolverdeling. ...
  6. Diversiteit. ...
  7. Communicatie. ...
  8. Respect.
Mar 11, 2021

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5769

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.