Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (2024)

Dit bericht kan affiliatelinks bevatten. Lees mijn openbaarmakingsbeleid.

  • Delen
  • Pinnen

208shares

Oshinko is Japanse ingemaakte groente boordevol heerlijke smaken. Mijn favoriet is gele radijs (daikon) Oshinko – zoet, hartig en verfrissend knapperig! Ze worden vaak gerold in sushirijst en zeewierblad om vegetarische Oshinko roll te maken, of gebruikt als bijgerecht bij hoofdgerechten.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (1)

Inhoudsopgave

Wat is Oshinko?

Oshinko betekent “geurig gerecht” in het Japans, en verwijst naar een verscheidenheid aan Japanse ingemaakte groenten, zoals radijs, komkommer en kool, hoewel het in de VS bijna synoniem is met Takuan, de ingemaakte daikon-radijs.

Oshinko daikon radijs wordt gemaakt met zout, suiker, azijn, en andere optionele smaakmakers zoals sake en rode chilipeper. Soms wordt kurkuma, saffraan of voedingskleurstof gebruikt om de ingemaakte radijs een heldergele kleur te geven.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (2)

Manieren om Oshinko te gebruiken

Ik vind de meest gebruikelijke manier om Oshinko in de VS te gebruiken in een sushirol. Als het wordt gebruikt als een enkele vulling in een rol, wordt het Oshinko Maki of Oshinko sushi roll genoemd. Het kan ook worden gebruikt als toevoeging aan andere vullingen in Futomaki of Uramaki rollen.

In Japan worden ze geserveerd bij bijna elke traditionele maaltijd naast rijst en misosoep, en worden ze beschouwd als een noodzakelijke begeleiding van Japanse maaltijden. Ze kunnen ook worden gebruikt als garnering, relish of condiment vanwege hun unieke smaken.

Oshinko Roll

Oshinko rolls zijn gevuld met gele ingemaakte radijs, gerold in sushirijst en nori zeewierblad, en vervolgens in hapklare stukjes gesneden. Het heeft de perfecte balans tussen zoet, hartig en pittige smaak. Ik hou van de combinatie van zachte sushirijst en knapperige ingemaakte radijs – zo verfrissend en bevredigend!

Het is mijn favoriete veganistische sushirol recept en mijn kinderen vinden het ook heerlijk! Plus, het heeft maar 3 ingrediënten en is heel makkelijk thuis te maken!

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (3)

Hoe maak je Oshinko

Oshinko is heel makkelijk thuis te maken, en je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig:

  • 1 pond daikon radijs (of andere groente)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1/3 kopje suiker

Zorg ervoor dat je goede daikon kiest (ziet eruit als een grote witte wortel) met een gladde schil en het moet zwaar aanvoelen. U kunt andere smaakmakers toevoegen, zoals rode chilipeper en sake. Als u de voorkeur geeft aan gele ingemaakte radijs, kunt u saffraan of kurkuma gebruiken. Als alternatief kunt u wat gele kleurstof toevoegen.

Om Oshinko gele augurken te maken, schilt u eerst de daikon en snijdt u deze in dunne reepjes. Doe vervolgens alle ingrediënten in een bakje en meng goed. Dek af met het deksel en zet het in de koelkast. Het is klaar voor 2 dagen, maar u kunt het tot 1 maand in de koelkast bewaren.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (4)

Hoe maak je Oshinko maki roll

Oshinko roll wordt in principe gemaakt met slechts 3 ingrediënten:

  • Gele ingemaakte radijs: Als u niet zelf wilt maken, kunt u deze kopen bij de plaatselijke Aziatische kruidenier of op Amazon.
  • Sushirijst: Het beste is om Japanse kortkorrelige rijst te gebruiken voor het beste resultaat.
  • Nori (zeewier vellen)

U heeft ook een sushi rolmatje nodig om de sushi te maken voor de best uitziende rollen.

Step 1: Maak de sushirijst

Ik raad aan om kortkorrelige rijst van hoge kwaliteit te gebruiken voor dit recept. Goede sushirijst blijft luchtig, zelfs nadat hij strak is opgerold.

Was de rijst met koud water tot het water helder is. Voeg vervolgens de rijst en het water toe aan de rijstmaker. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra de rijst gaar is, doet u hem over in een grote kom en laat u hem iets afkoelen. Roer, als de rijst nog erg warm is, de sushiazijn (het mengsel van rijstazijn, suiker en zout) erdoor. Meng goed.

Step 2: Bereid de Oshinko

Snijd de ingemaakte radijs in de lengte in repen van een halve centimeter dik.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (5)

Step 3: Rol de sushi

Voor dit recept heb ik 1/4 van het zeewiervel afgesneden, zodat mijn rollen niet te groot zijn.

Leg vervolgens uw bamboematje uit met eventueel een stukje plasticfolie eroverheen, om het matje schoon te houden. Leg vervolgens het noriblad op de bamboe met de glanzende kant naar beneden. Verdeel de rijst gelijkmatig over het vel en laat aan de bovenkant van het vel een halve centimeter vrij. Leg de ingemaakte radijs bovenop de rijst (zie de foto hieronder).

Plaats de duimen onder het bamboematje en til de rand omhoog en over de vulling. Rol het bamboematje van u af en druk de rijst en vulling op elkaar.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (6)

Pro tip: Om te voorkomen dat de rijst aan uw handen blijft plakken, kunt u uw handen nat maken in Tezu, een vloeistof voor het dompelen van handen die wordt gemaakt met ¼ kopje water en 2 theelepels rijstazijn.

Hoe smaakt Oshinko?

Het heeft een unieke smaak: zoet, hartig en pittig. Oshinko radijs is knapperig en smaakt verfrissend. Japanners eten geplukte groenten altijd met rijst, omdat de pittige zoete augurk en de gewone rijst elkaar heel goed aanvullen. Omdat de smaak geconcentreerd is, is Oshinko niet bedoeld om alleen te serveren als een salade.

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (7)

Andere vegetarische Sushi Rolls die u misschien lekker vindt:

  • Sweet Potato Sushi Roll
  • Cucumber Roll
  • Avocado and Mango Sushi Roll

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (8)

Hoe maak je een Oshinko Roll

Oshinko is Japanse ingemaakte groente boordevol heerlijke smaken. Mijn favoriet is gele radijs (daikon) Oshinko – zoet, hartig en verfrissend knapperig! Ze worden vaak gerold in sushirijst en zeewierblad om vegetarische Oshinko roll te maken, of gebruikt als bijgerecht bij hoofdgerechten.

5 van 1 stem

Pin afdrukken

Bereidingstijd: 1 uur

Totale tijd: 1 uur

Porties: 4 Broodjes (32 Stuks)

Calorieën: 185kcal

Ingrediënten 1x2x3x

Voor de sushirijst:

  • ▢ 1 kop sushirijst Japanse kortkorrelige rijst zoals California Calrose
  • ▢ 1 kop water
  • ▢ 1 ½ eetlepels sushiazijn of 2 eetlepels rijstazijn mengen, 1 eetlepel suiker, en 1 theelepel zout

Oshinko sushi rollen:

  • ▢ 10 oz gele ingemaakte radijs (Takuan)
  • ▢ 4 vellen nori zeewier

Optioneel voor opdienen:

  • ▢ sojasaus
  • ▢ wasabipasta

Instructies

Maak de sushirijst

  • Was de rijst met koud water tot het water helder loopt. Voeg de rijst en het water toe aan de rijstmaker en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

  • Als de rijst eenmaal gekookt is, doet u hem over in een grote kom en laat u hem iets afkoelen. Roer, als de rijst nog erg warm is, de sushiazijn (het mengsel van rijstazijn, suiker en zout) erdoor. Zet apart.

Maak Oshinko sushi rollen

  • Snijd de geplukte radijs in de lengte in reepjes van een halve centimeter dik.

  • Leg het bamboematje uit met een stuk plasticfolie erop (dit maakt het schoonmaken gemakkelijker).

  • Snijd 1/4 van het zeewiervel af. Leg vervolgens de rest van het noriblad bovenop de bamboe, met de glanzende kant naar beneden.

  • Neem 3/4 kopje gekookte rijst en verdeel dit gelijkmatig over de nori, terwijl u aan de bovenkant van het blad nog een ½ inch overlaat. (U kunt uw hand in Tezu-azijnwater* dopen om plakken te voorkomen.)

  • Plaats ingemaakte radijsreepjes boven op de rijst. (Omdat mijn radijs kort is, gebruik ik 6 reepjes voor elk rolletje. Als die van jou net zo lang is als het zeewierblad, heb je maar 3 reepjes nodig.)

  • Plaats de duimen onder het bamboematje en til de rand omhoog en over de vulling.

  • Rol het bamboematje van je af en druk de rijst en vulling stevig tegen elkaar.

  • Serveer met sojasaus en wasabi indien gewenst.

Apparatuur

Sushi Rolmat

Noten

  • * Tezu water om handen in te dompelen: Meng 1/4 kopje water en 2 theelepels rijstazijn door elkaar.
  • Doe warme sushirijst niet in de koelkast om af te koelen, want dat beïnvloedt de smaak en textuur.
  • Calorie-informatie: Een 8-delige rol heeft 185 calorieën, waarbij elk stukje ongeveer 23 calorieën bevat.

Voeding

Calorieën: 185kcal Koolhydraten: 41g Eiwit: 4g Vet: 1g Verzadigd vet: 1g Natrium: 22mg Kalium: 206mg Vezels: 2g Suiker: 2g Vitamine A: 135IU Vitamine C: 17mg Calcium: 24mg | Iron: 1mg

Auteur: izzycooking

Course: Diner, Lunch, Snack

Keuken: Japans

Trefwoord: Oshinko, Oshinko Maki, Oshinko Roll, Oshinko Sushi Roll

Dit recept uitgeprobeerd?Volg of tag ons op Pinterest @izzycooking

Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (9)
Wat is Oshinko en hoe maak je Oshinko Roll (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6234

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.